dimarts, 8 de maig del 2012

Per què els sindicats ens han convocat a la Vaga?

Des de l'STEPV i la Intersindical Valenciana s'ha apostat clarament per sumar tots els sectors. Ara bé, no podem mantindre’ns a l'espera que alguns altres s'organitzen i se sumen a les mobilitzacions quan les agressions a les nostres condicions de treball i a l'ensenyament són tan brutals. El Sindicat ha intentat, des del principi del conflicte, que la mobilització abastara tots els sectors de la Generalitat afectats pel decret de retallades. Així ha sigut durant tot el procés, a excepció de la convocatòria de vaga. Els diferents ritmes en l'organtizació de la mobilització, els diferents graus d'afectació del decret i de les retallades i, per què no dir-ho també, la diferent representació sindical, han impedit que tots els sectors convocaren la vaga conjuntament. Això no obstant, no vol dir que el futur, especialment a partir del referèndum del dia 10 de maig, la situació puga canviar. Tant la Intersindical Valenciana com els sindicats que en formen part continuem treballant en eixe camí
I què passa a l’Estat?
El ministre Wert ha decidit aprovar noves retallades en l'ensenyament, que seran les diferents comunitats
autònomes les que les hauran d’aplicar. Algunes s'han negat a fer-ho; unes altres, com la nostra, ja les tenien
en la seua agenda i les aplicaran. La Consellera Català ja s'havia avançat a algunes de les mesures anunciades pel ministre Wert.
Els sindicats també estem treballant per convocar mobilitzacions estatals. Unes mobilitzacions difícils de
coordinar per les diferents realitats educatives, polítiques i sindicals. En tot cas, i en principi, tots els sindicats
donarem suport a la convocatòria dels estudiants per al 10 de maig i s'ha acordat convocar jornades de lluita
sense abandonar la idea de convocar una vaga estatal. En els propers dies sabrem si s'avança en aquesta
convocatòria estatal. De fer-se, els sindicats valencians ajustarem el calendari de mobilitzacions per fer
coincidir les nostres amb les de l'estat.
Què volem?
Nosaltres continuem exigint cobrar el 100% del nostre salari i que el professorat interí cobre els mesos de
juliol i agost. També exigim a la consellera Catalá que no pose en marxa les mesures aprovades pel Ministeri
d'Educació com: augment de ràtios o increment de jornada laboral. El Sindicat considera que aquestes
mesures són un clar atac a les nostres condicions laborals i a l'escola pública.
Per això us encoratgem a continuar treballant com ho hem fet sempre, i més intensament des del 4 de gener
de 2012, i a participar en la vaga i en totes les accions que es convoquen els pròxims dies.

Companyes i companys:
El professorat valencià ha pres la decisió d’anar a la vaga en defensa de les seues condicions laborals i de
l’escola pública. Aquesta decisió s’ha pres després de quatre mesos de mobilització generalitzada en el sector de l’ensenyament com a conseqüència, en primer lloc, del Decret Llei 1/2012, que imposava una retallada del 50% dels sexennis del professorat i l’impagament dels mesos de juliol i agost a 8.500 professores i professors interins. Recentment, a més, el govern espanyol ha endurit les retallades en el sector públic, en general, i en el sector de l’ensenyament, en particular, mitjançant uns pressuposts de 2012 i diversos programes de reducció del dèficit que augmenten a 10.000 milions d’euros les retallades.que depén dels governs autonòmics, suposarà per a l’ensenyament l’augment de les ràtios a les aules i un augment de les hores lectives i de la jornada laboral del professorat. Contràriament a altres governs autonòmics, que s’han negat a aplicar-les, el govern de la Generalitat valenciana i la consellera d’Educació, Catalá, ja n’han anunciat l’aplicació per al curs vinent. Totes aquestes mesures suposen un empitjorament de les condicions laborals i de la qualitat de l'ensenyament, així com l'acomiadament, segons les nostres previsions, de més de 3.000 docents interins. I açò no s’ha acabat ací: com amenaçava el president espanyol, Mariano Rajoy, s’anuncien noves retallades cada setmana, com ara la privatització de la gestió dels hospitals públics valencians o la reducció dels salaris del funcionariat en baixa.
 L’aplicació d’aquestes mesures,
Com totes i tots sabem, les polítiques aplicades pels governs espanyol i valencià responen als dictats dels
organismes internacionals, la banca i la patronal, que veuen en les condicions de treball del professorat, en
particular, i en els serveis públics, en general, un jaciment de beneficis extra i d’extracció senzilla, sumat als que esperen obtindre de la privatització o l’externalització dels serveis públics com la sanitat, però també l’educació.
Davant la gravetat de la situació, i a iniciativa de les assemblees de professorat realitzades en aquests mesos  de mobilització, STEPV i els sindicats de l’ensenyament públic valencià van promoure una enquesta entre el professorat valencià per consultar-lo sobre la conveniència d’una vaga en el sector i, si procedia, quina havia de ser la modalitat d’aquesta. La participació en l’enquesta ha sigut superior a qualsevol altra consulta feta anteriorment, i la majoria ha apostat per convocar-la i que siga intermitent, d’uns quants dies de vaga en setmanes consecutives.
Consegüentment, els sindicats hem decidit convocar vaga en el sector de l’ensenyament per als dies 16, 17, 23,24, 30 i 31 de maig. A més, i per reforçar la mobilització, s'ha acordat fer una gran manifestació a València el primer dia de vaga, a què es convoca a tota la comunitat educativa del País Valencià i a tota la societat, i concentracions i/o manifestacions a Alacant, Castelló i València el segon dia. Entre els acords hi ha també la decisió de mantindre les mobilitzacions al juny i de convocar-ne d’altres a l'inici del curs 2012-13.
La vaga i les mobilitzacions seran revisables en funció de la resposta que done l'administració, de les decisions que les assemblees vagen prenent a cada moment i del seu seguiment. En aquest sentit, s’han convocat assemblees comarcals del professorat per a la vesprada del dia 17, segon dia de vaga, i reunions dels òrgans de cada sindicat i del Comité de Vaga unitari per al divendres 18 de maig.

Per què fem vaga només en l’ensenyament?